Udruge i društva

Udruga vinogradara i voćara “Sv. Antun” Tužno

Na tragu slavnoga Vinskog sveučilišta grofa Baltazara Patačića

Autor: Kristijan Skočibušić / Foto: Arhiva Udruge

TUŽNO – Udruga vinogradara i voćara “Sveti Antun” Tužno osnovana je na inicijativu Melkiora Ptičeka koji je ideju prenio nekolicini vinogradara te uz podršku tadašnjeg načelnika Općine Vidovec Krunoslava Kovačića, dr. vet. med., ideja je sprovedena u djelo. Osnivačka skupština održana je 25. lipnja 2006. godine na kojoj je izabrano vodstvo Udruge i donijet Statut. Osnovna ideja vodilja bila je pomoć u stjecanju vinogradarskog znanja i vještina te nastojanje da se na vinogradarske destinacije, pitomih tužanjskih brežuljaka, ubrza izgradnja osnovne prometne, električne i vodovodne infrastrukture. Za prvog predsjednika Udruge izabran je Stjepan Biškup, dipl. ing. agr., koji je odmah krenuo s realizacijom zacrtanih ciljeva. Dužnost predsjednika udruge u zadnjih nekoliko mandata obnaša Ivica Pozder, dipl. ing. agr.

Prva velika investicija glede infrastrukture bila je izgradnja električne mreže i sanacija vinogradarskih puteva, a ubrzo se krenulo i s edukacijama vinogradara, poglavito na temu zaštite i njege vinove loze. Narodni običaji, prije svih oni vezani uz vinograd i vino, ovog podneblja, ponovo su zaživjeli i pokazali su svu svoju ljepotu kroz okupljanja i druženje vinogradara, njihovih prijatelja i obitelji. To prije svega treba zahvaliti nekolicini entuzijasta koji su narodne običaje prenijeli na prostor prekrasnih tužanjskih gorica i omogućili žiteljima Tužna i njihovim gostima da uživaju u njima, naravno uz dobru vinsku kapljicu.

Udruga vinogradara i voćara “Sv. Antun” broji 120 članova najvećim dijelom iz Općine Vidovec, no ima i članova iz drugih naselja koja pripadaju susjednim općinama i gradovima. Nakon kupnje dotrajalog vinograda 18. travnja 2015. godine zasađen je vinograd udruge “Tužanjske gorice”. Zasađeno je 130 trsova sorte graševina i 130 trsova rajnskog rizlinga što je temelj za proizvodnju općinskog vina. Svake godine proizvođači vina mogu pokazati svoje uzorke na tradicionalnoj izložbi vina pod nazivom “Zlatne kapi Tužna.”

Ciljevi udruge prvenstveno su vezani za vinovu lozu, vinograd i podrumarstvo u smislu podizanja vinogradarske i vinarske kulture, uz naglasak na podizanje svijesti o potrebi druženja, odlazaka u prirodu i razvijanje navika o zdravom načinu života. Razvijanje navika kod djece za odlazak i suživot s prirodom uključilo je udrugu u projekt “Općina Vidovec prijatelj djece”. Udruga je organizator biciklijade “Sedi na bic i skoči do goric” kojom se želi potaknuti žitelje općine na zdrav život i svakodnevnu rekreaciju koja je temelj očuvanja zdravlja.

Udruga “Sv. Antun” veliki naglasak stavlja na očuvanje etno baštine i nematerijalnih kulturnih dobara. U sklopu tih aktivnosti organiziraju se manifestacije “Dani mošta i kustoja” te “Vincekovo “. Velika pažnja pridodaje se svim važnim narodnim običajima vezanih za vinogradarstvo i vino pošto je vidovečki kraj (selo i dvorac Krkanec) u prošlosti bilo centar prve i jedinstvene “Vinske akademije” pod ravnanjem grofa Baltazara Patačića. Udruga aktivno sudjeluje u svim značajnim projektima drugih udruga i društava u Općini Vidovec.

Oznake:, , , , ,