Vijesti / Najave

Rezultati 12. Izložbe vina ludbreškog kraja

Šampion izložbe je rajnski rizling Nevena Banjkovca

Autor: tv / Foto: Varaždinska županija

HRŽENICA / SVETI ĐURĐ – U Društvenom domu u Hrženici u Općini Sveti Đurđ održana je 12. Izložba vina ludbreškog kraja koju je organizirala Udruga vinogradara i vinara „Grački grozdek“ u suradnji s četiri općine: Sveti Đurđ, Martijanec, Mali Bukovec i Veliki Bukovec, a uz podršku Varaždinske županije.

Na ovogodišnju izložbu pristiglo je 177 uzoraka. Šampionom je proglašeno suho vino rizling rajnski Nevena Banjkovca, koje je ujedno i najbolje vino Općine Sv. Đurđ. Najbolje ocijenjeno vino Općine Martijanec je muškat žuti Damira Brunčića. Najbolje vino Općine Mali Bukovec je graševina Ivana Jerena, a graševina Marija Zembera je najbolje vino u Općini Veliki Bukovec. Najbolje ocijenjeno jako alkoholno piće je vinjak destilerije Rakije sa sjevera.

Priznanje im je uručio, kao i drugim osvajačima zlata, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je i otvorio izložbu.

Gotovo svako četvrto vino na ovoj, ali i ostalim izložbama koje se održavaju diljem naše županije dobitnik je zlatne medalje. To najbolje govori s koliko ljubavi i pažnje naši vinogradari i vinari rade u svojim vinogradima. Kaže se da iznimka potvrđuje pravilo, a ovdje u Općini Sv. Đurđ tj. na području same općine iznimka su prave „gorice“, a pravilo je da ima kvalitetna vina. Vinogradarima nije problem putovati 10 – 15 kilometara do svojih vinograda te im se s puno truda i umješnosti posvetiti – rekao je župan Stričak zahvalivši se svima koji radom i zalaganjem doprinose sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u Varaždinskoj županiji, a posebno poljoprivrednim gospodarstvima koja prenose tradiciju proizvodnje na nove generacije. Ujedno je pozvao sve vinogradare, voćare, OPG-ovce, poljoprivrednike da se jave na Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi kojeg će Varaždinska županija uskoro raspisati.

Dopredsjednica Ocjenjivačke komisije Dunja Mežnarić  istaknula je kako su vina berbe 2023. godine bila nešto slabije kvalitete nego proteklih godina u ludbreškom kraju, čemu svjedoči i manji broj pristiglih uzoraka na samo natjecanje.

– Kada se prisjetimo prošle vinogradarske godine, takvi rezultati ne začuđuju. Nakon izrazito tople zime, uslijedili su nešto hladniji travanj i svibanj što je donekle usporilo vegetaciju koja je krenula vrlo rano. Ljeto je bilo ekstremno kišno, što je utjecalo na veću pojavu bolesti i usporeno dozrijevanje grožđa, a posljedično i na slabiju kvalitetu grožđa. Kada tome pridodamo i oluje s tučom na nekim lokalitetima, možemo konstatirati da 2023. godina i nije bila vinogradarska godina za pamćenje. No, 78 % vina sa zlatnim i srebrnim odličjem čak i nakon tako zahtjevne godine svjedoče velikom ulaganju članova Udruge u edukaciju i trud da proizvedu dobra i kvalitetna vina – pohvalila je Dunja Mežnarić  članove Udruge.

Predsjednik Udruge „Grački grozdek“ Damir Marković zahvalio se članovima udruge, ali i svima koji podupiru njen rad, kao i ovu jedinstvenu izložbu vina ludbreškog kraja. Nagrađenim vinarima i svim članovima Udruge „Grački grozdek“ na osvojenim medaljama, ali i trudu tijekom cijele vinogradarske godine čestitali su i načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te predsjednik Općinskog vijeća Općine Martijanec Stjepan Golubić.

Fotogalerija: _______________

Oznake:, , , , , , , , ,