Vijesti / Najave

Poljoprivredna konferencija o proizvodnji hrane u Međimurju

Posavec: Javne ustanove trebaju biti podrška razvoju međimurske poljoprivrede i pomoć u plasmanu proizvoda

Autor: tv / Foto: Međimurska županija

PRELOG – Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA, organizirala je u suradnji s LAG-ovima Međimurski doli i bregiMura–Drava i Gospodarskom školom Čakovec sedmu Poljoprivrednu konferenciju, ovoga puta na temu upravljanja znanjem u poljoprivredi. Konferencija je održana u  Poduzetničkom centru, uz veliki broj sudionika u panel raspravama u kojima je sudjelovao niz stručnjaka iz hrvatskih znanstvenih centara, fakulteta i škola, čelnika naših jedinica lokalne samouprave, predstavnika organizatora te Međimurske županije. Obrađene su mnoge teme, od ruralnog razvoja i mogućnosti financiranja do posljedica zaraznih bolesti u stočarstvu i kontrole plodnosti tla.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da ga raduje interes naših poljoprivrednih proizvođača za ovaj skup, što je pokazatelj njegove kvalitete i dometa:

– Ako nema hrane, nema budućnosti, jedna je od poruka istaknutih na ovoj konferenciji, što znači da bez hrane nema ni kvalitetnog društva i u toj rečenici je sadržana poanta i cilj naših nastojanja za poboljšanje uvjeta rada i poslovanja poljoprivrednika. Poljoprivredni proizvođači danas moraju prelaziti brojne prepreke, a zajednica im mora biti podrška. Samo sinergijom svih naših snaga možemo polučiti dobre rezultate – istaknuo je župan, dodavši da Međimurska županija može hraniti dobar dio Hrvatske te da je poznato da veći dio našeg tržišta opskrbljujemo najkvalitetnijim krumpirom, jabukama, medom i mesnim proizvodima. Župan je također naglasio da se poljoprivredna proizvodnja Međimurja, ali i cijele Hrvatske mora povezati s brojkom s od 110 milijuna noćenja, koliko naša zemlja ostvaruje. – Nadam se da će netko jednom čuti taj glas jer on znači siguran plasman, sigurne hrane na domaćem području – rekao je župan Posavec.

Dobrodošlicu sudionicima, u ime organizatora, poželjela je ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, naglasviši da u godini u kojoj REDEA obilježava 20 godina djelovanja tijekom kojih je ostavila trag u svim domenama – od obrazovanja, zdravstvu, socijalnoj skrbi do gospodarstva, turizma te poljoprivrede.

Poljoprivrednu konferenciju organiziramo sedmi put i dosad smo imali prilike ugostiti više od 50 inozemnih i domaćih stručnjaka, predavača i panelista te otvorili mnogobrojne aktualne teme važne za razvoj ovog sektora. Jednako je važno da su konferencije okupile 400-tinjak međimurskih poljoprivrednika, te predstavnika udruga  te dale odgovore i otvorile mogućnosti unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje – istaknula je Sandra Polanec Marinović, uz koju je sudionike konferencije pozdravio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek: – Unaprjeđenje poljoprivrede za naš kraj je od iznimnog značaja kako bi se ubrzao put prema kvalitetnim rješenjima za naše poljoprivrednike i vjerujem da će odgovore na ta pitanja dati i ovaj stručni skup – dodao je gradonačelnik Kolarek.

Konferenciji je, među brojnim sudionicima i uzvanicima, prisustvovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komora Mladen Jakopović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, Darko Radanović, dok je Lea Senčar, stručna suradnica za poljoprivredu Međimurske županije  predstavila mjere pomoći i buduće natječaje u poljoprivrednom sektoru.

Oznake:, , , , , ,