Okusi zavičaja

Jubilarna 25. Zeljarijada u Vidovec dovela brojne ljubitelje sarme i narodne tradicije

Priznanje i pohvalu Festivalu Varaždinskog zelja dala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Autor: tc / Foto: Varaždinska županija i Općina Vidovec

VIDOVEC (24.9.2023.) – Iako je bogat program Zeljarijade započeo već u petak sa zeljarskim igrama te prezentacijom gaženja i kiseljenja zelja, kao i zeljarskom noći, u subotu je službeno otvorena 25. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacije u Varaždinskoj županiji, koja se tradicionalno održava u Općini Vidovec. Organizator ove manifestacije, koja obuhvaća bogat trodnevni program s ciljem popularizacije Varaždinskog zelja i drugih autohtonih proizvoda Varaždinske županije, je Kulturno-umjetničko društvo Vidovec, a manifestaciju pokroviteljstvom podržavaju Općina Vidovec i Varaždinska županija, s Ministarstvom poljoprivrede kao glavnim pokroviteljem.

O značaju ovog događanja govori i činjenica da se sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković pridružila proslavi ovog malog jubileja – 25 godina Zeljarijade.

-Koliko je to vrijedna manifestacija najprije govori raznolikost izlagača, a zatim i posjetitelja iz raznih krajeva Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH ulažu značajne napore u promociju i prepoznavanje hrvatskih proizvoda. Ovo je kraj u kojem se svi s pravom ponosimo označenim proizvodima – poručila je ministrica i dodala kako je strateški cilj izrada Nacionalnog sustava označavanja.

Hrvatska trenutno broji 44 zaštićena proizvoda, a ministrica je istaknula kako je još devet proizvoda u postupku označavanja. – Jako velik broj proizvoda je zaštićen u posljednje dvije godine. To nas je dovelo na sedmo mjesto u Europskoj uniji, a svi zajedno trebamo učiniti sve da tih proizvoda bude – rekla je Vučković. Potom je pohvalila i Varaždinsku županiju koja ulaže značajne napore te je značajno doprinijela prepoznatljivosti, trženju i stvaranja veće vrijednosti proizvoda.

Župan Stričak objasnio je kako je nakon otvorenja Varaždinskih baroknih večeri, županijske berbe na red stigla i vidovečka Zeljarijada.

Same te manifestacije najbolje govore o kreativnosti i marljivosti žitelja Varaždinske županije. Kad govorimo o Općini Vidovec – to je općina u kojoj djeluje najviše OPG-ova, gdje je najveća proizvodnja. Kad govorimo o zelju, ovdje se proizvede oko 80 posto zelja koji se proizvodi u Varaždinskoj županiji – napomenuo je župan. Vrijednost ove manifestacije nije više samo od lokalnog značenja, a naglasio je to i župan Stričak.

-Ova manifestacija polako prerasta taj neki lokalni značaj te postaje jedna nacionalna manifestacija. Uz potporu ministarstva, uz potporu prisutnih kolega župana, gradonačelnika i načelnika, vjerujem da će ta manifestacija i u daljnjim godinama rasti i postati ne samo varaždinski brend, nego i nacionalni – rekao je Stričak.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić je izrazio posebno zadovoljstvo što je i ministrica poljoprivrede nazočila 25. izdanju Zeljarijade, kao i nekoliko župana iz RH koji su došli dati potporu.

Varaždinsko zelje, bučino ulje, Vidovečki gibanek tri su zaštićena proizvoda i mislim da smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina općina u RH koja ima toliko zaštićenih proizvoda. Mi smo poljoprivredni kraj – nešto više od 500 OPG-ova na 5000 stanovnika sve govori – naglasio je Hranić.

Čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja Marija Cafuk objasnila je kako su pripreme za ovogodišnju Zeljarijadu trajale nešto duže te da je za izradu sarme utrošeno oko 2 tone varaždinskog zelja! –Od utorka nismo spavali, samo smo radili sarmu. U izradi ove sarme sudjelovali su učenici Gospodarske škole, učenici Arboretum Opeka – oni su se izmjenjivali po tridesetak učenika što je jako dobro za budućnost – točno će znati što je Varaždinsko zelje, što su oni radili u Vidovcu – ponosno je istaknula Cafuk.

Prigodnim riječima obratili su se i posebni gosti ovogodišnje Zeljarijade župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić pohvalivši manifestaciju te izrazivši veliko zadovoljstvo što nazoče ovom jubilarnom izdanju ove gastronomske manifestacije.

EU zastupnica Sunčana Glavak podsjetila je prisutne koliko je važna oznaka izvornosti na razini Europske unije, dok je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk podsjetio na važnost održavanja ovakvih manifestacija.

Otvorenju Zeljarijade nazočili su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, državni tajnik Zdravko Tušek, saborski zastupnici Predrag Štromar i Zoran Gregurević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc. Dragutin Vincek, mnogobrojni načelnici te gradonačelnici.

U subotu ujutro, centar Vidovca bio je prožet mirisima zeljarskih delicija. Ali razlog tome nije bila samo sarma. U malom šatoru pokraj Gospodarskog sajma, vladala je odlična atmosfera, a tamo su se kuhali – Zeljarski kotlići.

Slasne delicije od varaždinskog zelja pripremalo je 9 natjecateljskih ekipa ( MK Zeljarski dizelaši, BS Denik gradnja, MRK Vidovec, PK “Pokretni Božo” i ŠNK Nedeljanec, Udruga umirovljenika Općine Vidovec, NK Sloboda Tužno, UBVDROV, UVIV sv. Antun Tužno s dvije ekipe), a u njihovim se kotlićima moglo naći od sekelji gulaša do sarme. Dobro raspoloženim ekipama koordinirala je Udruga vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno dok je glavni pokrovitelj uz PPP Cafuk bio Cipro, koji je osigurao nagrade za najbolje kotliće.

Nakon ocjenjivanja, najboljima su proglašeni kotlići Pikado kluba “Pokretni Božo” i ŠNK Nedeljanec, Udruge umirovljenika Općine Vidovec i NK Sloboda Tužno.

Jubilarna 25. Zeljarijada završila velikom smotrom folklora na kojoj nastupa dvadesetak kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva. Sve to govori da je zadnji dan Zeljarijade u znaku pjesme i plesa. Naravno, na jelovniku je vidovečka sarma te druga jela spremljena od svježeg i kiselog Varaždinskog zelja, a za ljubitelje narodnih slastica organizatori su pripremili Vidovečki gibanik.

Oznake:, , ,