Jestivi šumski plodovi

Zdrav kao drijen

Drvo tvrdo, a plod jestiv i ljekovit

Autor: Miljenko Županić / Foto: Ilustracija

DRIJEN (Cornus mas L.) – Podrijetlo drijena obuhvaća srednju, središnju i jugoistočnu Europu i jugozapadnu Aziju. Drijen je samonikli listopadni grm ili niže stablo visine do 6 m zaobljene i guste krošnje. Mlade grančice su zeleno smeđe boje i blago dlakave. Listovi su jajasti i nasuprotni s dugim izvučenim vrhovima. Cvjetovi drijena su žute boje, a pojavljuju se prije listanja u veljači i ožujku, sakupljeni u štitaste cvatove. Raste na šumskim rubovima ili unutar mješovitih listopadnih šuma. Drenovina je vrlo tvrdo, teško i žilavo drvo pa se koristi za različite namjene, osobito za izradu onih strojnih dijelova koji su izloženi najvećem trošenju (zupci kotača i dr.) i za tokarene izratke.

Plodovi su mesnate bobice poznate kao drenjine ili drenjule, a dozrijevaju u kolovozu ili rujnu. Kožica plodova u fazi potpune ili tehnološke zrelosti postaje crvena do tamno crvena, vrlo rijetko žuta. U zrelosti postaju slatkasto-kiseli, i mogu se konzumirati u svježem stanju kao ukusno voće. Pogodne su za preradu u pekmeze, marmelade, kompot, sirupe, voćne sokove, voćne jogurte i druge poslastice. Medonosna je biljka i obilno daje nektar i pelud.

Dobro je znati …

√  Drijen se često zbog velike izbojne snage upotrebljava za živice, a značajan je kao dekorativna vrsta. Zbog svoje čvrstoće i otpornosti na bolesti i štetočine u narodu je nastala izreka „zdrav kao drijen“.

√ Od plodova i kore pravi se čaj, kao lijek protiv bolesti crijeva i groznice, protiv proljeva. Od zrelih plodova priprema se ukusan pekmez, voćni sok, vino i rakija. Od sjemenki se može proizvesti jestivo ulje, a prženjem se mogu koristiti kao zamjena za kavu.

√ Novi trendovi u nutricionizmu populariziraju upotrebu i konzumaciju drijena zbog njegovog povoljnog utjecaja na zdravlje i visoke prehrambene vrijednosti.

√ Plodovi drijena sadrže veliku količinu antioksidansa koji stvaraju zaštitu protiv štetnih slobodnih radikala. Oni su povezani s nižom učestalosti i razini smrtnosti uzrokovanih tumorima i srčanim bolestima. Antocijani iz plodova imaju antioksidacijska i protuupalna svojstva.

√ Drijen još sadrži i šećere, sluzi, organske kiseline, pektine te je vrlo bogat izvor vitamina C.

√ Narodni nazivi: drenina, drenjina, drijenjak, bila svibovina, drenak, drenić, drenjula, drinika, drenovina, drinovina

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.

Priručnik možete naručiti OVDJE.

Oznake:, , ,