Zaštićeni proizvodi

Varaždinsko zelje – kvalitetu i izvornost priznala i EU

Varaždinsko zelje ponos i simbol Vidovca

Autor: Kristijan Skočibušić / Foto: Kristijan Skočibušić

Varaždinsko zelje ponos je i jedan od simbola poljoprivrede Varaždinske županije. Zaštićeni je poljoprivredni proizvod u kojemu se nalaze korijeni gastronomije Varaždinske županije s perspektivom blistave europske budućnosti. Europska unija 2017. godine Varaždinsko zelje stavila je u najviši red svojih prioriteta kad je riječ o zaštiti izvornih prehrambenih poljoprivrednih proizvoda.

Varaždinsko zelje je povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte Varaždinski kupus. Glavice varaždinskog zelja su plosnate, u gornjem dijelu zbijene, a u donjem dijelu ponekad rahle. Ovojni listovi dobro obavijaju glavicu, prekrivajući više od dvije trećine njezine gornje površine. Svijetlo maslinastozelene plojke listova su tanke i imaju izražene lisne žile. Gorkasto-ljutkastog okusa je i oštrog mirisa po svježem zelju.

Zelje je jako zdrava namirnica koja se priprema jednostavno i u svakoj prigodi, tijekom cijele godine. Može se konzumirati na stotine načina: svježe ili kuhano.

Od Varaždinskog zelja u Vidovcu se pravi najduža sarma na svijetu. Područje proizvodnje ograničeno je na područje unutar administrativnih granica Varaždinske županije.

Dobro je znati …

✓ Varaždinsko zelje dobro utječe na probavu, pomaže kod upale zglobova …
✓ Varaždinsko zelje bogato je vitamina i mineralima.
✓ Varaždinsko zelje u gastronomiji Varaždinske županije ima kultni status.

Oznake:, ,