Zaštićeni proizvodi

Varaždinsko bučino ulje

Crno zlato varaždinskih njiva

Autor: Kristijan Skočibušić  

Varaždinsko bučino ulje ubraja se u skupinu tradicionalnih prehrambenih proizvoda iznimne kakvoće. Blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Varaždinsko bučino ulje je djevičansko jestivo ulje dobiveno prženje i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama.

Bučino ulje je namirnica visokih nutritivnih vrijednosti i vrlo cijenjena u gastronomiji, poglavito tradicionalnoj kuhinji sjeverozapadne Hrvatske. Varaždinsko bučino ulje je tamnozelene do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa. Stručnjaci kažu da Varaždinsko bučino ulje sadrži tokoferole, minerale, esencijalne nezasićene masne kiseline te obiluje vitaminima (A, D, E, K).

Područje proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije. Nakon što je na nacionalnoj razini zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla, od 2023. Varaždinsko bučino ulje zaštićeno je i na razini Europske unije. Inače, bučino ulje tradicionalno se proizvodi i na području ostalih županija sjeverozapadne Hrvatske.

Dobro je znati ….

  Varaždinsko bučino ulje ljekovito djeluje na prostatu i smanjuje kolesterol.
  Poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid i raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju.
  Dobro je za prevenciju koronarnih bolesti i ateroskleroze, regulira krvni tlak, smanjuje rizik od pojave moždanog i srčanog udara.

Godine 2018. chef Damir Crleni objavio je kuharicu Varaždinsko bučino ulje – kulinarsko zlato.

 Godine 2020. grupa autora objavila je veliku monografiju posvećenu Varaždinskom bučinom ulju.

Knjigu Varaždinsko bučino ulje možete naručiti OVDJE.

Oznake:, , , , ,