Obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Škotsko visinsko govedo osvaja pašnjake sjeverne Hrvatske

Silvija Mekota: To je “kosilica” koja ima vrhunsko meso!

Autor: tp / Foto Varaždinska županija

ČREŠNJEVO – Škotsko visinsko govedo koje se nekada moglo vidjeti samo na fotografijama, unazad nekoliko godina krasi pašnjake i travnjake u mjestu Črešnjevo gdje na svom imanju OPG Mekota upravo uzgaja ove životinje. Obzirom da uzgoj škotskog goveda postaje sve više popularno i u našim krajevima te privlači sve više pažnje,  župan Anđelko Stričak je s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutinom Vincekom posjetio imanje te se uvjerio u aktivnosti i rad obitelji koja se osim uzgojem škotskog goveda bavi i uzgojem crnih slavonskih svinja (fajferica).

Kako je naglasila Silvija Mekota, vlasnica OPG-a, škotsko govedo nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a meso mu je iznimne kvalitete.

Nismo u planu nikad imali da ćemo se ovime baviti, no iz ljubavi, pa i radoznalosti, krenulo je sve samo od sebe. Da to ne volimo, ne bi smo se time bavili. Moram istaknuti kako se za ova goveda od milja kaže i da su žive kosilice. Iako ne jedu samo travu, već za njih moramo pripremiti i do 150 velikih bala sijena – rekla je Silvija Mekota, inače učiteljica matematike u Osnovnoj školi Vidovec istaknuvši kako ju rad na imanju opušta, a uz sve to aktivna je i kao članica u općinskom vijeću Općine Beretinec.

Župan Stričak pohvalio je rad, ali i entuzijazam ove obitelji koja ulaže svoje vrijeme i financijska sredstva u uzgoj ove zanimljive vrste goveda.

– Koliko sam imao prilike čuti, ovakva vrsta goveda  popularnija su u Sloveniji i Austriji, ali polako se počinju uzgajati i kod nas. Kažu da je meso izuzetno dobro, a  goveda imaju karakterističan izgled pa svakako izazivaju pažnju. Prije tri tjedna raspisali smo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi pa još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače, naravno i OPG Mekota, da prouče Javni poziv i jave se na njega. Unazad tri godine svi koji su se javili su dobili određeni iznos potpore – rekao je župan Stričak.

Pročelnik Vincek naglasio je kako Županija podupire stočare putem sufinanciranja rasplodnog materijala, modernizacije stajskih objekata kao i što sufinancira bezbroj drugih mjera koje proizvođačima direktno ili indirektno mogu pomoći u njihovoj proizvodnji.

Oznake:, ,