Zaštita okoliša

Sadnjom stabala obilježen Međunarodni dan šuma

Dravska park-šuma u Varaždinu bogatija za dvjestotinjak stabala

Autor: mkm / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (21.3.2024.) – Dvjestotinjak sadnica bijele topole, hrasta lužnjaka, divlje trešnje, vrbe i lipe zasađeno je u Dravskoj park-šumi u sklopu akcije „Dani zajedničke sadnje“, koju su organizirale Hrvatske šume zajedno s Varaždinskom županijom i Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije.

Na sam Međunarodni dan šuma i prvi dan proljeća sadnice zavičajnih, šumskih vrsta drveća zasadili su zamjenica župana Silvija Zagorec, upravitelj Šumarije Varaždin Tomica Cukor, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Varaždin Davor Topolnjak te učenici Gospodarske i Elektrostrojarske škole Varaždin kao i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana šuma posebno se želi istaknuti tema „Šume i inovacije: Nova rješenja  za bolji svijet“ – uvodno je rekla ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

– Samo zdrava šuma može pružiti mnoge korisne funkcije za čovjeka, a jedna od najvažnijih funkcija svakako je utjecaj šume na zdravlje čovjeka. Stoga je važno kontinuirano raditi na obnovi i zaštiti šuma, a ova akcija sadnje svakako tome doprinosi. Ovom akcijom, ali i svakom sličnom želimo potaknuti obnovu i pomlađivanje višestruko zaštićene Dravske park-šume koja je dom čak 185 biljnih i 109 životinjskih vrsta – rekla je Sanja Kopjar.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je podsjetila kako šume čine 43 posto ukupnog teritorija Varaždinske županije.

– Šume u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji vrijedan su resurs i način na koji se šumama gospodari znatno utječe na kvalitetu okoliša. Iako spoznaja o važnosti i vrijednosti šuma raste, šume su danas suočene s mnogim izazovima, uključujući gubitak staništa, onečišćenjem i klimatskim promjenama. Stoga, ovakvim akcijama, osim pošumljavanja, želimo  dodatno educirati mlade o dobrobitima šuma i šumskog ekosustava – rekla je zamjenica župana.

Kako je šumsko zemljište uz Dravu u vlasništvu Republike Hrvatske, tim područjem kao šumskim zemljištem upravljaju Hrvatske šume.

– Iako se šume pomlađuju samostalno, vrlo često potrebna im je i pomoć čovjeka. Na području Varaždinske županije u proteklih godinu dana zasađeno je 50 000 sadnica, a na području Dravske park-šume bilo je posađeno 200 stabala. Zahvati koji se trenutno provode u Dravskoj park-šumi prvenstveno su vezani uz njezino održavanje u smislu uklanjanja suhih i opasnih stabala. Te aktivnosti naravno prate i aktivnosti na obnovi postojećeg šumskog fonda, prvenstveno vezane uz poticanje obnove šume, stoga je ova akcija i više nego hvalevrijedna jer na nama je da Dravsku park-šumu, kao svojevrsna „pluća grada Varaždina“ štitimo i očuvamo za generacije koje dolaze – zaključio je upravitelj Šumarije Varaždin Tomica Cukor.

Fotogalerija: ________________

Oznake:, , , , ,