Vinogradarstvo i voćarstvo

Rezulatati Izložbe vina Vinea 2024.

Najbolje ocijenjeno vino je manzoni Antuna Dobrotića iz Varaždina

Autor: tv / Foto: Varaždinska županija

VINICA (16.3.2024.) – U organizaciji Udruge vinogradara i vinara “Vinea” održana je pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Općine Vinica tradicionalna, 24. izložba vina “Vinea 2024.” Za ovogodišnju izložbu zaprimljeno je 210 uzoraka vina i rakije, od toga 186 uzoraka bijelih vina, 14 uzoraka crnih vina, tri uzoraka voćne rakije i sedam rakija. Na osnovu postignutih bodova 32 vina su osvojila zlatnu diplomu, 116 srebrnu, 43 brončanu diplomu, a dodijeljena su i tri priznanja, dok je 16 uzoraka odbačeno. Šampionima izložbe proglašena su pet vina i to: manzoni bijeli suho Antuna Dobrotića iz Varaždina, koje je ujedno i najbolje ocijenjeno vino izložbe, bijeli pinot suho Roka Kovačića “vina Klajbus” iz Vratna Gornjeg, miješano bijelo polusuho vino Branka Kokot iz Selca Križovljanskih, miješano bijelo suho vino Zdravka Boltek iz Marčana i cabernet sauvignon suho Darka Bujanca iz Varaždinskih Toplica.

Predsjednik Udruge „Vinea“ Roko Kovačić zadovoljan je odazivom vinogradara i vinara na ovogodišnju izložbu, ali isto tako naglasio je kako je prošla godina bila izuzetno teška.

– Po rezultatima imamo samo 15 posto zlatnih odličja što je dosta nisko u odnosu na broj zaprimljenih uzoraka. Uvijek na ovoj izložbi sudjeluje oko 50 posto viničkih vinogradara, a iz godine u godinu kod njih se vide pomaci. Uvode se sustavi hlađenja i prebacuju se na inox posude, pa su vina i kvalitetnija – rekao je predsjednik Udruge Vinea Roko Kovačić, čiji članovi puno vremena ulažu i u edukaciju svojih članova kako bi kvalitetu viničkih vina podigli na još jednu višu razinu.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je organizatore izložbe, te čestitala svim dobitnicima priznanja.

– Sama činjenica da se ova izložba održava već toliki niz godina i da svake godine okuplja veliki broj vinara i vinogradara govori u prilog tome da se radi o kvalitetnoj i dobro organiziranoj izložbi. Udruga „Vinea“ zaista ulaže puno truda, rada i energije na promociji vinogradara, vina, ali i same Općine Vinica. Zahvaljujući i ovoj izložbi, Varaždinska županija se u protekle četiri godine visoko pozicionirala na vinskoj karti u Hrvatskoj. Na Decanteru smo u tom razdoblju osvojili 129 medalja. Ukoliko to usporedimo s nešto više od tisuću medalja u cijeloj RH, vidjet ćemo da nas to svrstava na drugo mjesto. Vjerujem da će se naši vinari i dalje educirati i proizvoditi kvalitetna vina, a s  uređenjem dvorca Opeka, kao sjedištem Regionalnog centra u poljoprivredi u kojem ćemo imati laboratorij za ispitivanje kvalitete vina, tla i meda, što će također biti jedna prilika za stjecanje novih znanja i kompetencija svim vinogradarima i vinarima – istaknula je zamjenica Zagorec.

Načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec podsjetio je kako su se vinička vina nekada pila i na bečkom dvoru.

– Iznimno mi je drago što je tradicija ove izložbe nastavljena i ove godine. Možemo biti zadovoljni kvalitetom vina, a važno je što naši vinogradari imaju potporu u Udruzi i rade sve bolja i bolja vina. Nadam se da je ovo posljednja izložba koja se održava ovdje i da će se već sljedeće izdanje održati u obnovljenom dvorcu Opeka – rekao je načelnik Općine Vinica sc. Branimir Štimec.

Izložbu je otvorio saborski zastupnik, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Predrag Štromar.

– Ova manifestacija koja ima tradiciju dugu 24 godine nije samo natjecanje, to je učenje i edukacija. Članovi udruge organiziraju brojne seminare i edukacije tijekom godine kako bi naši vinogradari mogli naučiti nove tehnologije u proizvodnji vina. Na području naše općine imamo dosta mladih vinogradara, ali imamo problem sa žuticom, koja uništava stare nasade. S Ministarstvom poljoprivrede rješavamo taj problem i nadam se da će se što prije iskorijeniti kako bi vinari imali što bolji urod, a onda i vina – zaključio je Štromar.

Oznake:, , , , , , , , , ,