Šumarstvo

Poučna staza: “Šumska idila Ravne gore”

LEPOGLAVA – Udruga privatnih šumovlasnika „Kesten“, kao jedna od najvećih i najaktivnijih udruga, prijavila je 2018. godine projekt „Šumska idila Ravne gore“ na natječaj za tip operacije 8.5.2 Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, u sklopu Programa ruralnog razvoja.

Jedna od postaja na poučnoj stazi

Projekt je obuhvatio uređenje planinarsko-edukativne staze i vidikovca na sjevernim obroncima Ravne gore. Staza povezuje izvor i spomen obilježje poginulim braniteljima u Gornjoj Višnjici s uzletištem za paraglajdere i najvišim vrhom Ravne gore. Ukupna dužina staze je oko  tri kilometra, a na stazi se nalazi i odmorište te vidikovac na uzletištu. Uz stazu su postavljene i informativno-edukativne table na kojima se opisuju reljef, geološka građa, biljne i životinjske vrste. Kako se veći dio staze nalazi u području ekološke mreže bilo je potrebno ishoditi posebne uvjete koji su i zbog svojih specifičnosti malo i utjecali na provedbu projekta, no na kraju je sve uspješno završeno.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 323 tisuće kuna i u potpunosti je isplaćena iz sredstava Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Korištenje poučne staze malo je malo je usporila epidemiološka situacija uzrokovana COVID-om. No, prestankom epidemije na stazi je tijekom cijele godine sve više planinara i ljubitelja prirode. Cilj je prvenstveno edukacija, informiranje o šumi i potrebi očuvanja šuma i vrijednih staništa raznih rijetkih vrsta biljaka i životinja Ravne gore. Naravno, poučnu stazu “Šumska idila Ravne gore” jedan dio građana koristi u rekreativne svrhe. Iz Udruge privatnih šumovlasnika poručuju da je konačni cilj podizanja razine ekološke svijesti i važnosti šuma i potrebe njihovog očuvanja te cjelokupnog prosperiteta lokalne zajednice. (mž)

Fotogalerija: ______________

 

Oznake:,