Jestivi šumski plodovi

Oskoruša – zdravo i osvježavajuće voće

Carica Marija Terezija odala joj “priznanje” zbog čuvanja zdravlja djece

Autor: Miljenko Županić / Foto: Ilustracija

OSKORUŠA (Sorbus domestica L.) – Raste na području srednje i južne Europe te jugozapadne Azije i sjeverne Afrike kao listopadno stablo u bjelogoričnim šumama i šikarama. Uzgaja se zbog jestivih plodova i kao ukrasno drvo u vrtovima i parkovima. Vrlo sporo raste. Cvate u svibnju i lipnju. Drvo je dobre kvalitete, tvrdo te se koristilo za izradu kotača i mlinskih kola.

Plodovi su okruglaste kruškice žutozelene, na sunčanoj strani crvenkaste boje, koji dozrijevaju u rujnu i listopadu.  Od plodova se rade kompoti, marmelade, vino i rakija. Brašno od sušenih plodova koristilo se za pripremu kruha. U prezrelim plodovima razvija se određen postotak alkohola sorbita pa se fermentacijom i destilacijom proizvode poznati alkoholni napitci („Jerabinovka“ u Rusiji, „Sorbeto“ u Italiji). Značajna je medonosna vrsta.

Ljekoviti dijelovi biljke su plodovi koji predstavljaju zdravo i osvježavajuće voće koje sadrži mnoge minerale i vitamine. Koriste se za regulaciju rada žuči, jetre i živčanog sustava, kao i za jačanje srce.

Dobro je znati …

√  Plodovi su jestivi, no najbolje ih je konzumirati nakon što odstoje i potpuno dozriju.

√  Plodovi imaju antioksidacijska svojstva te jačaju imunološki sustav. 

√  Sušeni i mljeveni plodovi koriste se za pripremu ljekovitih čajeva protiv probavnih tegoba i proljeva jer sadrže tanin.

√  Po naputku carice Marije Terezije u svakom je seoskom domaćinstvu trebalo posaditi stablo oskoruše prvenstveno kako bi se spriječila glad te zbog zdravlja djece. 

√  Narodni nazivi: domaća oskoruša, oskorušina mukinja, skoruša, skruš

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.

Priručnik možete naručiti OVDJE.

Oznake:, ,