Udruge i društva

Općina Jalžabet ima jednu od najaktivnijih udruga

Vinogradari proizvode vrhunska vina, cijene znanje i vole nagrade

Autor: ks / Foto: Arhiva Terra vox

JALŽABET (14.4.2024.) – Udruga vinogradara i vinara Općine Jalžabet osnovana je 1998. godine. Riječ je o jednoj od najaktivnijih vinogradarskih udruga koje djeluju na području Varaždinske županije. Najveći boj članova dolazi s područja općine Jalžabet, a dio članstva čine vinogradari iz Varaždina, Trnovca, Bartolovca i drugih mjesta koji imaju gorice na jalžabetskim bregima. Prvi predsjednik Udruge bio je Stanislav Crnko koji dolazi iz jedne od najpoznatijih vinogradarskih obitelji s područja Varaždinske županije.

Kad je riječ o aktivnostima koje jalžabetska vinogradarska udruga provodi na prvi pogled one su na tragu ostalih vinogradarskih udruga, no od drugih bitno se razlikuju po sadržaju, kvaliteti i organizaciji provođenja. Udruga je putem stručnih predavanja i izleta te drugim aktivnostima znatno podigla kvalitetu jalžabetskih vina. U vinogradima i podrumima toga vinogorja više ništa nije isto kao što je bilo prije dvadesetak godina. Značajan prilog tome dali su stručni izleti koje Udruga organizira svake godine. Posjeti Iločkim podrumima, vinogradarima u Baranji, Kutjevu, Vukomeričkim goricama, vinogradarima na Krku, u Dalmaciji te u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj,  Italiji i drugima urodili su velikim plodom u promjeni stava o vinogradarstvu i razvoju vinske kulture. Na tragu bogate tradicije u vinograde i proizvodnju vina uvedene su nove tehnologije. Udruga tradicionalno organizira proslave Martinja i Vincekovog te daje aktivan doprinos organizaciji velike izložbe vina Zlatna kapljica.

Vinogradari okupljeni u Udruzi kažu da bez velike pomoći Općine Jalžabet mnoge aktivnosti ne bi mogli provesti. Na jalžabetskom području vinovom lozom zasađeno je oko 150 hektara, no veliki je problem što je ta površina rasparcelirana na više od 500 vlasnika koji se vinogradarstvom bave uglavnom vikendima. Značajniju proizvodnju vina imaju samo obitelji Crnko, Vitez, Najman, Magić i Mežnarić.

Oznake:, , , , ,