Tržnice i sajmovi

Održan Mediteranski sajama zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva

Varaždinska županija predstavila se vrhunskim tradicionalnim proizvodima

Autor: tp / Foto: Varaždinska županija

DUBROVNIK (16.3.2024.) – Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva održan je od 12. do 16. ožujka, a svi zainteresirani  posjetitelji su uz veliku ponudu domaćih eno-gastronomskih proizvoda mogli sudjelovati u radu velikog broja stručnih radionica. U okviru održavanja sajma održan je popularni Gastro show u kojem su sudjelovali najpoznatiji kuhari iz Hrvatske, Italije i Sjeverne Makedonije.

Varaždinska županija na sajmu se predstavila treći put, a svoje proizvode izložili su OPG Štefanec, OPG Petrović, obrt za pčelarstvo DOMED, OPG Oreški, OPG Kolenko, Mygros, obrt za trgovinu Svijet dragulja te Midfluencer, obrt za multimediju. Podršku izlagačima dala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula kako je posebna vrijednost ovog sajma specijaliziranost za proizvode koji su danas sve traženiji među potrošačima.

– Izrazito mi je zadovoljstvo pozdraviti vas na ovom 22. Mediteranskom sajmu te vam čestitati što već više od dva desetljeća okupljate izlagače i stručnjake koji ovdje predstavljaju ekološke i tradicionalne proizvode naše zemlje. U Varaždinskoj županiji kontinuirano dajemo doprinos očuvanju naših autohtonih proizvoda te se ponosimo našim vrijednim poljoprivrednicima. Moram istaknuti kako treću godinu zaredom sudjelujemo na ovome sajmu, na kojem predstavljamo vrhunske, specifične proizvode sa sjevera Hrvatske. Tako će svi posjetitelji moći probati naše Varaždinsko bučino ulje, koje ne samo da je ukusno, nego i iznimno dobro za zdravlje, o čemu svjedoče brojne medalje osvojene na najvećim svjetskim natjecanjima. Predstavljamo i mnoge druge proizvode od buče, ali i jedinstvene proizvode od bobica bazge kao što su sirupi te ocat. Uz sve to, predstavit ćemo  nakit od ahata, poludragog kamena, a upravo se jedino nalazište ahata u Hrvatskoj nalazi u Varaždinskoj županiji, i to uz jedini očuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj – rekla je zamjenica župana Zagorec te pozvala građane i turiste da posjete Varaždinsku županiju.

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije, na otvorenju sajma govorili su Vedran Kraljević, organizator i direktor sajma, predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika Antonela Svilarić, Ivana Tomac Talajić iz Ministarstva poljoprivrede te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Otvorenju sajma nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i Mario Sambolec, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije.

Sajam je otvorio župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji je u svom obraćanju naglasio kako je Mediteranski sajam jedan od susreta zelene i plave Hrvatske.

Fotogalerija: ________________

Oznake:, , , ,