Zaštićeni proizvodi

Mlinčani kolač

Jednostavan “težački kolač”

Autor: Kristijan Skočibušić  / Foto Arhiva Terra vox / KUD Lepoglavski pušlek

Lepoglavski Mlinčani kolač pripada skupini jela iz bogate lepeze čuvara okusa i mirisa tradicije Varaždinske županije. To je jednostavan kolač koji se na jelovniku lepoglavskog kraja nalazi više stoljeća. Priprema se tijekom cijele godine i u svim prigodama. Nekada je jelovnik lepoglavskih težaka bio nezamisliv bez Mlinčanog kolača, poglavito u vrijeme obavljanja teških fizičkih poslova na njivi, vinogradu ili šumi. Mlinčani kolač umornom tijelu davao je okrjepu i snagu.

Priprema se od namirnica koje se mogu naći u svakom kućanstvu na lepoglavskom području. Za pripremiti Mlinčani kolač potrebno je: glatko brašno, mlijeko, voda, sol te mast (kruta, ne topljena). Pripremljena smjesa peče se u glinenoj posudi (cimpletu) ili protvanu. Inicijativu za zaštitu  lepoglavskog Mlinčanog kolača dao je Grad Lepoglava u suradnji s KUD-om Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava uz potporu Varaždinske županije.

Proizvodno područje Mlinčanog kolača je Varaždinska županija (lepoglavski kraj) i zaštićen je Jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo.

Dobro je znati ….

√ Lepoglavski Mlinčani kolač jednostavan je kulinarski proizvod i ubraja se u grupu tzv. „težačkih kolača“.

√ Gastronomija lepoglavskog kraja jedna je od najbogatijih u Varaždinskoj županiji, a u njenim temeljima su lokalne namirnice.

√ Bijeli fratri (pavlini) u Lepoglavi ostavili su veliki trga na vjerskom i obrazovnom, ali i gastronomskom polju. Iz njihove kuhinje izašle su desetine receptura koje se koriste i danas.

Oznake:, ,