Šumarstvo

Projekt: Kako uključiti djevojke i mlade žene u šumarski sektor?

Foto: Arhiva HSUPŠ

ZAGREB (4.5.2024.) – Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika uspješno djelovanje nastavlja kroz projekt “Inovativni putevi za učinkovito uključivanje djevojaka i mladih žena u šumarski sektor” (Fem2forests). Riječ je o projektu u kojem Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika s Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije sudjeluje kao projektni partner, dok je pridruženi partner projekta Fakultet šumarstva i drvne tehnologije. Vodeći partner projekta je Slovenski šumarski institut, a voditeljica projekta je dr. Nike Krajnc. Cilj projekta je povećati udio žena u šumarskom sektoru do 2030. osnaživanjem, potporom i mentorstvom djevojaka i mladih žena prilikom razvoja karijere u sektoru šumarstva – priopćili su iz HSUPŠ.

Zašto je to presudno? Šume i industrije temeljene na šumama igraju ključnu ulogu u ruralnom razvoju diljem Dunavske regije. S klimatskim promjenama, rastućim društvenim zahtjevima i složenim politikama EU-a, šumarstvo se suočava sa značajnim izazovima. Potrebna nam je raznolika, kvalificirana radna snaga za rješavanje ovih problema i poticanje inovacija u sektoru.

Nadovezujući se na čvrste temelje koje je postavio prethodni projekt, “Šume u rukama žena” (Fem4Forest), istraživanje je otkrilo veliki rodni jaz u sektoru šumarstva. Većina ga vidi kao polje kojim dominiraju muškarci, s nedostatkom sustava podrške za žene da preuzmu vodeće uloge. No, šumarske stručnjakinje donose nove perspektive i pozitivne promjene u šumarstvo.

Šumarstvo nudi “zelene poslove” ključne za održivi razvoj, no zapošljavanje mladih talenata ostaje izazov. Cilj nam je promijeniti to promičući šumarstvo kao dinamičan izbor karijere za mlade ljude, posebice žene. Ukupna vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura. Provodi ga 15 partnera iz devet zemalja Dunavske regije, a planom je predviđeno da će biti završen do kraja lipnja 2026. godine. (ks)

Oznake:, , ,