Šumarstvo

Izložba fotografija “Šuma okom šumara”

Raskoš ljepote, raznolikost i bogatstvo šume zabilježeni svjetlopisnim zapisima

Izvor teksta i fotografija: www.ivanec.hr

IVANEC (8.3.2024.) – U Muzeju planinarstva Ivanec otvorena je izložba 18. Bjelovarskog salona fotografije pod nazivom „Šuma okom šumara“. Izložbu je organiziralo Hrvatsko šumarsko društvo – Ogranak Varaždin, a izložene su najljepše fotografije odabrane na foto natječaju Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Bjelovar. Riječ je o fotografijama snimljenim okom šumara iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Njemačke. Motivi prikazuju svu raznolikost, ljepotu i čar šuma pa su tako posjetitelji mogli razgledati fotografije s motivima stabala, cvijeća, gljiva, ali i kapi šumske rose, staze, stoljetno korijenje stabala, šumski životinjski svijet, ali i neke zajedničke trenutke kroz koje šumari prolaze obavljajući svoj posao – objavio je www.ivanec.hr

Svečanom otvorenju izložbe koje je vodila Emilija Seidl, stručna suradnica za ekologiju Uprave šuma Podružnice Koprivnica, pridružio se i predsjednik Hrvatskog šumarskog društva akademik Igor Anić.

Fotografije prikazuju šume onako kako ih vide šumari svojim okom. Kroz fotografije vam prenose svoj doživljaj šume – istaknuo je u svojem obraćanju I. Anić te dodao kako je iznimno ponosan na Hrvatsko šumarsko društvo kao treće najstarije u Europi, ali i na dugu povijest časopisa Šumarski list. O detaljima same izložbe koja Hrvatskom putuje od 2004. godine te o bogatom iskustvu Hrvatskog šumarskog društva govorio je tajnik društva Oliver Vlainić.

Okupljenima se, u ime organizatora, obratio predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Varaždin Davor Topolnjak te naglasio želju da izložba u Ivancu postane tradicionalna. – Imamo mnoštvo fotografija, mnoštvo zajedničkih tema i interesa i to nas treba povezivati – napomenuo je Topolnjak.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

– Otvaranje ove izložbe u Ivancu za mene predstavlja posebno emotivni trenutak. Naime, pola svojeg radnog vijeka proveo sam radeći u Hrvatskim šumama i svojom strukom i emocijama vezan sam uz šume. Hvala vam što ste mojim sugrađanima pokazali sve ove prekrasne fotografije s motivima dragim i bliskim svim šumarima. Zaista se nadam i dat ću svu potporu kako bi vaša izložba u Ivancu postala tradicionalna – istaknuo je M. Batinić.

Svečanost otvorenja pjesmom su uljepšali domaći glazbenici. Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom planinarstva, a uz potporu Grada Ivanca. Izložba se može razgledati do 16. ožujka.

Oznake:, , , , , , ,