Jestivi šumski plodovi

Divlja jabuka – plod trpkog i kiselkastog okusa

Idealna za proizvodnju jabučnog octa, voćnih sokova i rakije

Autor: Miljenko Županić / Foto Ilustracija

DIVLJA JABUKA (Malus sylvestris Mill.) – Od prirode raste u središnjoj Europi i zapadnoj Aziji. Raste kao listopadni grm ili manje stablo na svjetlijim položajima, najčešće na šumskim rubovima. Dolazi u nizinskim i brdskim listopadnim šumama. Cvate u travnju i svibnju. Prilikom izgaranja pojavljuje se slatkasti miris. Mlade samonikle biljke često se koriste kao podloge za cijepljenje kultiviranih sorti.

Plodovi su okruglaste jabučice žutozelene ili crvenkaste boje, trpkog ili kiselkastog okusa. Dozrijevaju u rujnu i sadrže tamnosmeđe sjemenke. Dobra je medonosna vrsta. Od plodova se proizvodi jabučni ocat, voćni sokovi te rakija. Sušeni plod je odličan za pripremu čaja.

Za ljekovite pripravke koriste se svježi i sušeni plodovi. Konzumacija plodova pomaže kod nesanice te kod bubrežnih kamenaca. Plodovi sadrže željezo, jabučnu kiselinu, pektin, šećere, voćne kiseline, vitamine A, B1 i C, flavonoide i minerale: kalij, kalcij, fosfor, željezo i mangan, zatim gluten, škrob te niz drugih tvari. Pripravci od divlje jabuke okrepljuju cijeli organizam, imaju velik utjecaj na cjelokupnu izmjenu tvari te djeluju protumikrobno i protuupalno. Posebno dobar utjecaj na zdravlje ima jabučni ocat, koji u kombinaciji s medom i vodom utječe na cjelokupni imunitet, a odličan je i za mršavljenje, regulaciju kolesterola i ubrzavanje probavnog metabolizma.

Dobro je znati …

√  Divlja jabuka je jedan od predaka kultiviranih jabuka kojih ima više od šest tisuća sorti. Krajem XIX. stoljeća na području Hrvatske (Kutjevo) zasađeni su jedni od prvih velikih kultiviranih nasada jabuka u Europi.

√  Ružičasto drvo ima ravnomjernu teksturu i daje kvalitetnu drvenu građu, posebno pogodnu za rezbarenje i tokarenje.

√  Iz kore se može izlučiti žuti pigment za bojanje tekstila ili vune.

√ Narodni naziv: šumska jabuka.

Izvor: Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez privatnih šumovlasnika Varaždinske županije. Knjigu možete naručiti OVDJE.

Oznake:, ,