Jestivi šumski plodovi

Bazga – koliko cvjetova, toliko lijekova

Tisućama godina nepresušan izvor osvježenja i zdravlja

Autor: Miljenko Županić / Foto: Arhiva TC

BAZGA (Sambucus nigra L.) – Bazga raste na području Europe, sjeverne Azije i Sjeverne Amerike. Najčešće raste uz rubove šuma i polja, na obalama potoka i rijeka, u nizini i planinama. Cvate u lipnju i srpnju. Plodovi su sjajne crne koštuničave bobice koja vise na crvenim stapkama. Plodovi dozrijevaju u kolovozu i rujnu. Tanjurasti cvatovi sastavljeni od mirisnih blijedožutih sitnih cvjetova beru se u punom cvatu po suhom vremenu. Od cvjetova i plodova se proizvodi sok i vino. Dobra je medonosna biljka.

Bazga je biljka koja se koristi više od 4.000 godina zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih svojstava. Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Ljekovite tvari bazge potiču izlučivanje vode iz tijela, pa je stoga najprimjereniji lijek za mršavljenje. Čisti krv, a potpuno očisti i želudac od suvišnih kiselina; pojačanim znojenjem liječi reumu, gripu i vrućicu; ublažuje žeđ i proljev, liječi pečenje u očima ili na drugim mjestima. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. Poznato je da bazga jača obrambene snage organizma, pa se koristi i kao preventivni lijek kao prirodni diuretik i za liječenje peludne alergije.

Dobro je znati …

√  Latinsko ime dolazi od grčke riječi ‘sambuke’ što je naziv za glazbeni instrument koji se izrađivao od drveta bazge. U našim krajevima često su se od šuplje stabljike bazge izrađivale frule.

√  Ljekoviti dijelovi biljke su kora, listovi, cvjetovi, korijen i plodovi. 

√  Bazga pomaže kod mršavljenja, čisti krv i želučane kiseline.

√  Ne preporučuje se korištenje pripravaka tijekom trudnoće i dojenja.

√  Narodni nazivi: crna bazga, bezga, bezgovina, zovina.

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.

Priručnik možete naručiti OVDJE.

Oznake:,