Jestivi šumski plodovi

Bagrem – cvjetovi mirisni i medni

Cvjetovi bagrema snižavaju kolesterol, pomažu kod prehlada i glavobolja

Autor: Miljenko Županić / Foto: Kristijan Skočibušić

BAGREM (Robinia pseudoacacia L.) – Porijeklo je iz Sjeverne Amerike, a u Europu je unesen početkom 17-og stoljeća. Na području Hrvatske prvi puta je zabilježen početkom dvadesetog stoljeća i nalazi se na popisu invazivnih vrsta jer ometa rast i razvoj autohtonih drvenastih biljaka. Vrlo brzo raste i daje dosta kvalitetnu drvnu masu koja se koristi za ogrjev, u drvnoj industriji, za stupove i kolce za vinograde itd. Cvate u svibnju bijelim, visećim, grozdastim cvatom.

Plodovi su plosnate mahune koje sadrže sjemenke, no one se u pravilu ne koriste. Za konzumaciju se koriste samo cvjetovi koji su jestivi zbog puno slatkog nektara i eteričnih ulja. Pripremaju se na način da se grozdasti cvatovi uvaljaju u smjesu za palačinke i prže. Vrhunska je medonosna vrsta te daje vrlo cijenjen med, blagog mirisa i okusa.

Dobro je znati …

√  Cvjetovi su jedini dio biljke koji se smije konzumirati. Lišće, sjemenke i naročito kora sadrže otrovne tvari te njihovo konzumiranje uzrokuje zdravstvene probleme kod ljudi i životinja.

√  Ljekoviti dijelovi biljke su cvjetovi koji sadrže, tek nešto malo otrovnog robinina, koji termičkom obradom i sušenjem potpuno nestaje.

√  Cvjetovi se koristi kod prehlade, gripa, grčeva u želucu, kod glavobolje i za bolje lučenje žuči.

√  Cvjetovi bagrema snižavaju kolesterol, imaju diuretsko i laksativno djelovanje. Najčešće se konzumira bagremov čaj.

√  Narodni nazivi: akacija, gacija, bijeli bagrem, krunčica.

√  Europska unija 2021. godine zaštitila je oznakom izvornosti Zagorski bagremov med.

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.

Priručnik možete naručiti OVDJE.

Oznake:, ,