Vinogradarstvo i voćarstvo

31. Međunarodna izložba mladih vina u Ludbregu

Šampioni izložbe su Stjepan Vučemilović i Miroslav Matijašec

Autor: tp / Foto: Varaždinska županija

LUDBREG – Šampioni 31. međunarodne izložbe mladih vina u Ludbregu su Stjepan Vučemilović iz Zadra koji je za svoj  Merlot osvojio 91 bod i Miroslav Matijašec iz Sigeca Ludbreškog s Rajnskim rizlingom koji je osvojio 88 bodova. Među 440 uzoraka, zaprimljenih iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske najvišim priznanjem „Zlatni trsek“ okitilo se ukupno 107 vina. „Srebrni trsek“ dobilo je 209 uzoraka vina, a „Brončani trsek“ 68 uzoraka vina. Ove godine dodijeljena je i posebna nagrada „Branko Kežman“ za najbolje ocijenjeno vino člana Udruge vinogradara Trsek kao uspomena na preminulog dugogodišnjeg predsjednika spomenute udruge. Nagradu je dobio Mladen Matijašec.

Najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj organizirala je Udruga vinograda Trsek Ludbreg, dok su pokrovitelji izložbe već tradicionalno bili Varaždinska županija i Grad Ludbreg. Svečanom otvorenju izložbe, kojoj su nazočili mnogi vinogradari te članovi Udruge vinogradara Trsek uz domaćina, predsjednika Trseka Krešimira Horvata, nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat,  predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu zaštitu okoliša Varaždinske županije  dr.sc. Dragutin Vincek, županijski vijećnici Brankica Kovaček i Nino Ivanuša, gradski vijećnici Grada Ludbrega  kao i predstavnici Vinskog instituta iz Pečuha,  te predstavnici mnogih vinarskih udruga.

– Moramo biti zadovoljni kvalitetom vina, ove godine imamo 107 zlata i to nas veseli. To je dokaz kako je kvaliteta vina zaista dobra. Izložba svake godine privlači sve više izlagača ,ali i posjetitelja i mislim da kao udruga radimo dobre i korisne stvari za promociju vinarstva ove naše Ludbreške regije, ali i šire – rekao je predsjednik Udruge Trsek Krešimir Horvat istaknuvši izvrsnu suradnju s ostalim vinarskim udrugama diljem Hrvatske.

 Predsjednik Ocjenjivačke komisije Marijan Čižmešija koji je izvršio sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na čijem je temelju obavljeno šifriranje vina naglasio je kako se ocjenjivanje održavalo tri dana, a provele su ga tri komisije sa po pet degustatora.

Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova i konačnom ocjenom medijana, a sve u skladu s međunarodnim standardima i preporukama. Činjenica je da kvaliteta ludbreških vina raste što je dokaz kako  vinogradari slušaju struku i savjete. Ove godine je bilo preko 70 posto nagrada u kategoriji srebrnih i zlatnih odličja – rekao je Čižmešija.

Čestitke organizatorima uputili su generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, načelnik Općine Martijanec Branim Nađ  te gradonačelnik  Grada Ludbrega Dubravko Bilić koji je pritom naznačio kako je ova manifestacija prepoznatljivi brend Grada Ludbrega, ali i cijele Ludbreške regije.

Izložbu je otvorio varaždinski župan Anđelko Stričak koji je tom prigodom istaknuo da je ludbreška izložba mladih vina najveća takva izložba u Hrvatskoj.

– Izložba je međunarodnog karaktera, s obzirom da imamo vina iz Slovenije i Mađarske. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima iz Varaždinske županije, bez obzira da li se radi o vinu, bučinom ulju, medu ili  siru, govorimo o proizvodima vrhunske kvalitete. To je dokaz kako naši OPG-ovci ulažu puno truda u ono što rade jer žele biti najbolji. Zato i osvajaju mnogobrojne medalje na domaćim i međunarodnim izložbama. Stoga čestitam svima koji su dali svoje vino na ocjenjivanje, a poglavito onima koji su osvojili medaljeKoristim priliku da pohvalim organizaciju izložbe i siguran sam kako će biti još mnogo takvih izložbi u organizaciji udruge „Trsek“– poručio je župan Stričak.

Fotogalerija: _______________

Oznake:, , , , ,